U Južnoj Africi hiljade žena se okupilo na ogromnim protestima na ulicama zahtevajući da se konitunirano nasilje nad ženama i decom u ovoj zemlji zaustavi, usled eskalirajućeg porasta femicida. Prošlog meseca više od 30 žena je ubijeno od strane njihovih supruga, stoga se ovaj mesec smatra najsmrtonosnijim mesecem koji je ova država ikad imala kada su u pitanju zločini nad ženama. Žene u Južnoj Africi ustaju protiv rodno zasnovanog nasilja i femicida. U četvrtak 05.09.2019. okupili su se i mladi i stari na ulicima Kejptauna, a žene su nosile lance kao simbol nasilja i represije.

kejptaun protesti 01

Koordinatorka protesta „Jedna milijarda ustaje“ (ONE BILLION RISING- OBR) Lusinda Evans poručuje da žene u Južnoj Africi nužno zahtevaju da se zaustavi nasilje nad njima, a potom da im se omogući bolja pravna i medicinska zaštita. Pre svega, porebna im je solidarnost i to nacionalna solidarnost, kako bi ujedinjeni vršili pritisak na vladu Južne Afrike da primeni bolje usluge za žene i decu.  Upravo u ovom pozivu na nacionalnu solidarnost, žele da nađu pravu zaštitu, slobodu i oslobođenje, kako bi bile u mogućnosti da vladu drže odgovornom za neobezbeđivanje zaštite za njihove „vagine i tela“.

kejptaun protesti 02 kejptaun protesti 03

Borbu žena u Južnoj Afrci je podržao i OBR Evropa, OBR Azija i OBR Afrika.

Aktivisti pokreta „ONE BILLION RISING“ u Africi poručuju da žene u Africi trpe sistemsku i legalnu diskriminaciju. Ova diskriminacija je podržana od strane institucija  kulture patrijarhata i zakona koji podržavaju nasilje nad ženama. Vreme je da se zaustavi nekažnjavanje nasilja nad ženama, kao i tišina i stigma koje ga prate. Ako se niko ne bavi nasiljem nad njima, ako je ženama u Africi ugrožena bezbednost, a tela stalno i  masovno povređivana, onda je njihov napredak doveden u pitanje. Bez žena u Africi, nema ni budućnosti!

Za više informacija, pogledajte sadržaj dostupan na sledećim linkovima:

http://action.vday.org/site/R?i=yxxYMM5ARRZHhDvNLtR1FQ

http://action.vday.org/site/R?i=B3bUbURYraNPcXS_up1gXQ  ili se obratiti na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.