Borkinje za ljudska prava osuđuju zakon koji naređuje ženi da isplaćuje supružnikovu kaznu za nasilje ako dele račun u banci.

we are the majorityAktivistkinja nosi transparent koji glasi "Mi smo većina" u protestu ispred Kremlja na Međunarodni dan žena. Fotografija: Tass

Ruske žene koje su žrtve nasilja u porodici primorane su da plaćaju kazne izrečene svojim zlostavljačima, rekle su aktivistkinje.

Kontroverzne izmene ruskog zakona dekriminalizovale su neke oblike nasilja u porodici u februaru. Promene podrazumevaju da se nasilje nad supružnikom ili decom koje rezultira modricama ili krvarenjem, ali ne i slomljenim kostima kažnjava s 15 dana zatvora ili novčanom kaznom od 30.000 rubalja (52.250 dinara) ako se ne dese više od jednom godišnje. Prethodno, ova dela su nosila maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine.

Marina Pisklakova-Parker, šef Centra "Ana", nevladine organizacije koja pruža podršku žrtvama nasilja u porodici, rekla je Gardijanu da su žene "morale da plaćaju novčane kazne zlostavljača, ako čovek ne plati".

Pisklakova-Parker je rekla da je radila sa ženom u skloništu koja je primila sudski poziv koji je "zahtevao da plati kaznu zbog njenog zlostavljanja od strane njenog supruga, jer sredstva dolaze sa zajedničkog računa u banci".

Ona je rekla da su uslovi za žene koje su žrtve nasilja u porodici postali znatno lošiji od prolaska amandmana, a pretnja ovim kaznama dodatno je odvraćala žene od traženja pomoći ili prijavljivanja svojih zlostavljača policiji.

"Zvanična statistika će pokazati smanjenje slučajeva sledeće godine, ali to nije zbog toga što je mnogo učinjeno", rekla je Pisklakova-Parker. "Umesto toga, to je zato što se manje slučajeva prijavljuje. Amandmani su poslali poruku ženama da je beskorisno tražiti pomoć, a počiniocima da je u redu činiti nasilje".

Prema domesticviolence.ru, više od 16 miliona žena godišnje doživljava nasilje u porodici u Rusiji, ali samo 10% njih odlazi u policiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da nasilje u porodici godišnje ubija 14.000 žena, što predstavlja jednu smrt svakih 40 minuta.

Ruske aktivistkinje guraju zakon o sprečavanju nasilja u porodici kako bi došli do Državne Dume - donjeg doma parlamenta, a peticija koja podržava zakon ima za sada 258.000 potpisa.

Alena Popova, aktivistkinja koja je vodila kampanju za predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, rekla je: "Česta je situacija da žena plati novčanu kaznu svog zlostavljača".

Ona je dodala: "Prema zakonu, žena mora da plati ako [ona] i njen muž dele zajednički porodični bankovni račun. Zapravo, čovek će često tražiti ženi da plati, jer misli da je greška što se žalila ili zato što nema dovoljno novca."

U poslednjih nekoliko meseci došlo je do niza slučajeva nasilja u porodici. Prošle nedelje, suprug dvadesetšestogodišnje Margarite Gračiove uhapšen je nakon što je pokušao da joj iseče ruke sekirom.

Prema Popovoj, Gračiovu je u više navrata tukao njen suprug, Dmitri. Prijavila je napade policiji, ali nije dobila nikakvu pomoć. Gračiova je preživela ovaj najnoviji napad, ali jedna od njenih ruku je morala biti amputirana, a doktori nisu sigurni da li će ponovo moći da koristi drugu.

Visoki poverenik za ljudska prava Rusije, Tatjana Moskalkova, izjavila je da je ovog meseca prepoznala "potrebu za razvijanjem i usvajanjem zakona o borbi protiv nasilja u porodici" i pozvala vladu da ratifikuje Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope.

Direktorka UN Ženske kancelarije Evrope i centralne Azije, Alia El-Jasir, preduzela je "sve napore da se nacionalno zakonodavstvo uskladi sa međunarodnim obavezama, standardima i normama".

Ana Rivina, koja je osnovala kompaniju Nasiliu.net, rekla je da je njen projekat nedavno napravio video snimak koristeći muške poznate ličnosti kako bi podigao svest o nasilju u porodici u Rusiji "jer, u našem sadašnjem patrijarhalnom društvu, reči imaju veću težinu kada dolaze iz usta muškarca nego iz usta žena". Video je do sada odgledalo preko 200.000 ljudi širom zemlje.

Sergej Šargunov, jedan od trojice poslanika koji su u februaru glasali protiv promene zakona, rekao je: "Verujem da dekriminalizacija nasilja u porodici ima negativan društveni uticaj, jer oni koji misle da je normalno da se ponašaju nasilno u kući mogu to tumačiti kao signal da njihova dela neće imati nikakvih kaznenih posledica."

Podnosioci amandmana kažu da su oni osmišljeni da štite rusku tradiciju i promovišu porodicu kao svetu instituciju.

Članak u originalu dostupan ovde:
The Guardian: Russian victims of domestic abuse forced to pay perpetrator’s fine