Saopštenje za javnost: Primenite zakon!

U ponedeljak, 5. februara, B.M. stara 21. godinu usmrćena je od strane bivšeg partnera J.V. (24 god) u svlačionici seoskog stadiona u selu Stanišići, samo dva dana nakon njegovog izlaska iz zatvora[1].

Prema navodima medija, J.V. je bio u zatvoru zbog kršenja hitnih mera zabrane prilaska koje su mu izrečene zbog nasilja prema B.M. Iz medija se moglo saznati da je J.V. bio nasilan i prema majci i baki[2].  Na rizik od smrtnog ishoda nasilja upućuje i izjava A.V. (majke J.V.) u medijima. Ona je u noći pre ubistva, saznavši da je B.M. došla u selo da se sastane sa J.V., pozvala bivšeg komandira policijske stanice jer je J.V. imao meru zabrane prilaska B.M i jer je izjavljivao da će biti „njegova ili Božija“. Odgovor koji je A.V. dobila od komandira bio je da „nije na dužnosti, ne može ništa da uradi“ i da su „uradili šta su mogli“[3].

Istorijat vršenja nasilja, izjave da će biti „njegova ili Božija“, izricanje mere zabrane prilaska, zatvor zbog kršenja mere, te poziv A.V. (majke J.V.) bivšem policijskom komandiru u noći pre ubistva B.M. i strah da će on ostvariti pretnje, nisu bili dovoljni da B.M. bude zaštićena. Možda bi B.M. bila živa da je policija s dužnom pažnjom prikupila obaveštenja, istražila i procenila bezbednosne rizike, istrajala u primeni zakonske regulative i kontrole nasilnika kome su izrečene hitne mere. Ukoliko se država odlučila da sprečava i suzbija nasilje u porodici, primena zakonske zaštite i sankcija mora biti potpuna i dosledna. Primenite zakon!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] 07.02.218. Srpski telegraf, Izašao iz zatvora pa bivšoj zario nož u glavu.
[2] 07.02.2018. Blic, Monstrum rekao: „Biće moja ili božija“ i zaklao devojku
[3] 07.02.2018. Večernje novosti, Nožem iskasapio devojku.