БЕОГРАД – Представници више невладиних организација (НВО) посетили су данас ромске породице у селу Јабука код Панчева, апеловајући на државне органе да зауставе расистичко насиље и започну културу личне одговорности.

"Апелујемо на представнике институција да посете ромске породице и попричају са њима јер се и даље плаше за своју безбедност", рекла је Тањугу Александра Несторов из Мреже "Жене против насиља".

Протести против Рома почели су после убиства малолетног Д. С. из Јабуке за које је осумњичен Б. Ј, припадник ромске националности, такође из тог места.

Осумњичени је одмах ухапшен, али поједини мештани су каменовали ромске куће и тражили да се Роми иселе из њиховог комшилука.

Несторов је указала да Роми осуђују злочин који се догодио и да не разумеју зашто суграђани више не разговарају са њима и зашто их криве за убиство младића.

У саопштењу НВО Ромско-женске мреже Србије и Мреже "Жене против насиља" се наводи да од 10. јуна траје угрожавање Рома у селу Јабука. Представници тих организација оценили су да злочин мора бити санкционисан, али и да се мора осудити сваки вид расизма и насиља.

Невладина организација "Жене у црном" саопштила је да "закаснело реаговање начелника Полицијске управе Панчева и градоначелнице нису успели да уклоне страх Рома који данима нису смели на улицу".

У саопштењу те организације наведено је да расистичко насиље према Ромима није реткост и оцењено да надлежне институције морају да покажу политичку вољу и стану на пут насиљу коме су изложени грађани ромске националности.

Међународна обавеза државе Србије јесте да поштује људска права свих других и различитих и да осигура безбедност за све своје грађане, без обзира на њихово име, етничку, расну, верску или сексуалну припадност, оцењено је у саопштењу.

Службеници Полицијске– управе у Панчеву, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су Тонија Змејковског (23) из Јабуке, због постојања сумње да је извршио кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, саопштила је раније данас панчевачка полиција.

Како је наведено, Змејковски је од 10. до 14. јуна, приликом непријављеног скупа у Јабуци, употребом физичке снаге, принуде, претњом, каменовањем, угрожвањем сигурности, оштећењем туђе ствари, распиривао и изазивао верску и националну нетрпељивост према припадницима ромске националности.