Pozivamo sve građane i građanke Srbije da se pridruže Romsko-ženskoj mreži Srbije i mreži Žene protiv nasilja koje će, u četvrtak 17. juna u 10.30 časova, organizovati posetu romskim porodicama u selu Jabuka kod Pančeva i izraziti solidarnu podršku romskoj populaciji u tom mestu.

Od 10. juna traje ugrožavanje života Romkinja i Roma u selu Jabuka kod Pančeva, kao odmazda prema romskom stanovništvu povodom izvršenog ubistva mladića neromske nacionalnosti od mladića romske nacionalnosti. Ovaj zločin mora biti sankcionisan po zakonu. Takođe, osuđujemo svaki vid rasizma i nasilja koji su usledili nakon ovog tragičnog događaja.

Protesti održavani od strane dela neromskog stanovništva sela Jabuka, predstavljaju  izražavanje teškog oblika rasizma, kao i ugrožavanje fizičke bezbednosti Roma i Romkinja i za svaku su osudu. Smatramo da rasizam nije odgovor na ubistvo ali da je prisutan u našem društvu kao i da je odgovornost države Srbije da osudi i spreči njegove manifestacije i posledice.

Stoga, apelujemo na čitavo društvo i sve državne organe da zaustave praksu tolerisanja nasilja i započnu kulturu lične odgovornosti. Pasivnost policije i lokalne samouprave Pančeva, kao i nadležnih ministarstava  pokazuju da naše institucije nisu spremne da se suoče sa rasizmom i šovinizmom koji postoji u Srbiji.

Romsko-ženska mreža Srbije i mreža Žene protiv nasilja se zalažu za bezbedan život svih Romkinja i Roma u Srbiji i podržavaju stanovnike/ce romskog naselja da nastave miran život u selu Jabuka.

Zahtevamo odgovornost policije i gradskih vlasti za bezbednost stanovnika i stanovnica ovog sela.

U ime Romsko-ženske mreže Srbije
Udruženje Romkinja Danica
Adresa: Ritska 10, Pančevo
Telefon/fax ( 063 ) 153 73 45
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.zenskiprostor.org
Mreža ŽENE PROTIV NASILJA
Adresa: Tiršova 5a, Beograd, Srbija
Telefon/fax ( 011 ) 2687 190
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.zeneprotivnasilja.net