Krajem prethodne nedelje stariji vodnik I.R. (39 god) sprečio je muškarca da usmrti ženu R.T.(49 god). Ovo se odigralo na pančevačkom vašaru, naočigled brojnih prolaznika koji su prema navodima medija pasivno posmatrali događaj[1].

Nereagovanje i nepružanje pomoći od strane građana je zabrinjavajuće, ali je nereagovanje nadležnih institucija nedopustivo. Samo dan nakon pokušaja femicida u Pančevu, u mestu Stojnik kod Sopota, J.J. je usmrćena od strane bivšeg partnera D.N. (51 god), iako se prethodno obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć. Njena prijava je, po navodima brata ubice, odbačena kao „lažna“[2].

Ukoliko su navodi iz medija tačni zašto nadležni policijski službenici nisu po prijavi nasilja nasilniku oduzeli oružje (kada ih zakon vrlo jasno na to obavezuje)? Da li je procenjen rizik opasnosti nasilja po život žene i koje su mere preduzete u odnosu na to? Zašto je prijava ove žene odbačena kao lažna? Tražimo preispitivanje postupanja policajaca/-ki u slučaju prijema prijave nasilja nad pokojnom J.J.!

U pomenutim slučajevima ni nadležne institucije, ni pojedini mediji, ni građani nisu verovali ženama koje su preživele nasilje. U prilog tome govori i činjenica da je u medijskim člancima žrtva predstavljena kao ljubomorna, zavisnica od alkohola, nemarna majka i osoba koja je „volela da popije, preke naravi, drska i ratoborna“ [3]. S druge strane, ubica nam se opisuje kao ugledan lovac, uspešan ugostitelj, čovek čistog dosijea, porodičan čovek, čovek „za koga niko nikada nije čuo ružnu reč, koji je voleo da se druži i šali“[4]. Disproporcija u predstavljanju žrtve i nasilnika usmerena je na oslobađanje nasilnika od odgovornosti i diskreditaciju žrtve što dovodi do normalizacije muškog nasilja prema ženama. Žena nikada nije kriva za preživljeno nasilje, odgovoran je isključivo nasilnik!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] 07.11.2017. Politika, Podoficir spasao ženu od napadača sa nožem.
[2] 08.11.2017. Alo, Ljubavnica je pritiskala mog brata.
[3] 07.11.2017. Večernje novosti Beograd, Ubio ženu pa pucao sebi u glavu; 08.11.2017. Blic, Ubijena žena prijavljivala nasilnika; 08.11.2017. Večernje novosti, Razbio vrata, izvukao je iz kuće i upucao.
[4] 07.11.2017. Blic Beograd, Pištoljem ubio ljubavnicu pa pucao sebi u glavu; 07.11.2017. Informer Beograd, Ljubavnici pucao u vrat pa presudio sebi; 08.11.2017. Večernje novosti, Razbio vrata, izvukao je iz kuće i upucao.