Predstavnice Mreze ZPN na WAVE konferenciji

U periodu od 30. oktobra do 1. novembra Mreža Žene protiv nasilja Evrope organizovala je u Budimpešti međunarodnu konferenciju pod nazivom: Od kontraefekata do efektivnog odgovora: ustanimo zajedno za zaštitu žena i devojčica od svih formi nasilja. Za organizaciju događaja bila je zadužena lokalna organizacija za ženska pava NANE, a mesto održavanja konferencije izabrano je u cilju podrške i solidarnosti sa ženskim (ali i ljudskopravaškim) organizacijama u Mađarskoj koje su zbog rastućeg talasa nacionalizma i desnice izložene sve većoj kontroli, političkim pritiscima i napadima. Iz Srbije konferenciji je prisustvovalo ukupno 20 aktivistkinja iz 11 organizacija članica Mreže Žene protiv nasilja.

Jedan od uvodnih govora održala je Dubravka Šimonović UN specijalna izvestiteljka o nasilju prema ženama, koja je istakla da prioritet na polju sprečavanja nasilja prema ženama treba da bude primena instrumenata i svih drugih dokumenata koji već postoje (CEDAW, Pekinška platforma, Istanbulska konvencija...).

Zorica Surlan i Aleksandra Nestorov Femicid u SrbijiNa konferenciji se moglo čuti više od 45 izlaganja, a prvi dan konferencije bio je posvećen različitim temama od primene Istanbulske konvencije, preko korišćenja novih tehnologija za vršenje nasilja prema ženama, načina na koji nasilje pogađa žene pripadnice višestruko marginalizovanih grupa do zaštite dece u slučajevima intimnog partnerskog nasilja. Radionice organizovane narednog dana su obuhvatile pitanja: online nasilja, podrške deci koja su preživela nasilje, položaja lezbejki i transrodnih žena, seksualizovanog nasilja, ulozi zdravstvenog sistema u podršci ženama koje su preživele nasilje, razvoja integrisanog odgovora na različite forme nasilja prema ženama, pristupa zasnovanovanog na potrebama žrtve, prikazivanja uticaja ženskih organizacija kroz podatke, posledica rodne neutralnosti i samoosnaživanje ženskih organizacija. Predstavnice Mreže Žene protiv nasilja Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra i Zorica Šurlan iz Udruženja Roma Novi Bečej govorile su o problemu femicida u Srbiji, s posebnim akcentom na femicide čije su žrtve žene Romkinje. Program konferencije dostupan je na: WAVE Conference 2017.pdf