Hapšenja aktivistkinja i aktivista u Turskoj

Osuđujemo napad na Ženska i ljudska prava!

Deset borkinja i boraca iz nevladinih organizacija za ljudska i specifično ženska prava uključujući našu saborkinju İlknur Üstün policija je zadržala tokom racije usmjerene na sastanak o digitalnoj sigurnosti i ljudskim pravima.

İlknur Üstün je prisustvovala pomenutom sastanku u ime Ženske koalicije – mreže koja se bori za jednako učešće žena u socijalnom i političkom životu i čija je Mor Cati (članice WAVE mreže www.morcati.org.tr/en/) organizacija članica. Ona je takođe radila u mnogim oblastima humanizma uključujući borbu protiv nasilja nad ženama i doprinela je značajno Ženskim studijama.

Ogorčene, osuđujemo zatvaranje naših prijatelja i prijateljica koje se zalažu za osnaživanje civilnog društva, kao i to što im je uskraćen kontakt sa bliskim osobama, advokatima i advokatkinjama i medijima.

Zatvoreni aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava označeni su kao "špijuni", a u nekim medijima je rečeno je da su navodno držali "tajni sastanak". Ovakve klevete su, ustvari, uobičajeni pokušaji da se zloupotrebom medija kriminalizuju zagovornici ljudskih prava i napadnu njihova osnovna prava i slobode, uključujući pravo na održavanje sastanaka i organizovanje.

Pozivamo na trenutačno ukidanje nadzora, pritvaranja, zabrana i zatvaranja ženskih organizacija i ljudi koji se bore za ljudska prava i rodnu ravnopravnost i okončanje politike ugnjetavanja! 

Mor Çatı zajednica stoji uz svoje članice i podiže glas u borbi za ljudska prava! U danima napada na ljudska i specifično ženska prava, potrebna nam je vaša podrška više nego ikad. Molimo vas da podelite vest i preduzmete akcije.

Mor Çatı Women’s Shelter Foundation – Ljubičasti krov Žensko sklonište fondacija

Turkey Must Release Arbitrarily Detained Human Rights Defenders

Prema navodima izvora bliskog organizaciji Civil Rights Defenders, pošto su 5. jula zatvoreni i zadržani na 24 sata, uhapšeni branitelji i braniteljke ljudskih prava su optuženi da su članovi i članice naoružane terorističke organizacije. Njihovo zadržavanje je produženo na 7 dana, što je maksimum dana za zadržavanje u pritvoru po Zakonu o vanrednom stanju u Turskoj.

İmena uhapšenih navedena na sajtu Civil Rights Defenders-a:

Nalan Erkem, Citizens’ Association
Özlem Dalkıran, Citizens’ Association
İlknur Üstün, Women’s Coalition
İdil Eser, Amnesty International – Turkey
Günal Kurşun, Human Rights Agenda Association
Veli Acu, Human Rights Agenda Association
Nejat Taştan, Equal Rights Monitoring
Şeyhmuz Özbekli, member of Rights Initiative, former Mazlum-Der member.