Kaznimo neodgovorno postupanje institucija

Saopštenje za javnost

U centru sela Urovica kod Negotina 28. juna usmrćena je još jedna žena, iako se prethodno obraćala institucijama za zaštitu i pomoć. D.H. (22 god) je pokušavajući da nađe spas od nasilja bivšeg supruga D.G. (28 god) pre nekoliko meseci sa troje maloletne dece napustila bračnu zajednicu i vratila sa da živi kod svojih roditelja. Svakodnevnom i višemesečnom proganjanju i pretnjama smrću kojima je bila izložena, svedočili su i članovi njene porodice. Otac ubijene žene, N.H. izjavio je: „Stalno je pretio, govorio da će je ubiti gde god je bude našao. Dolazio je do nas, ali mu nisam dao da uđe u dvorište. Prijaljivao sam ga policiji pet-šest puta i privatnu tužbu kod advokata sam podneo protiv njega“:  U aprilu[1] ove godine ona se obraćala policiji i prijavljivala pretnje smrću koje joj je upućivao bivši suprug D.G, a 17. maja protiv njega je podnela i krivičnu prijavu za nasilje u porodici[2]. Izveštaj koji je tužilaštvo zatražilo od policije (dan posle podnošenja prijave) stigao je nakon 27 dana (13. juna) i to nepotpun, sa podacima koje je trebalo dodatno proveriti[3].

Da li su institucije mogle pretpostaviti da nasilnik koji mesecima upućuje pretnje smrću i proganja bivšu suprugu, koji je 5 puta prijavljen za nasilje u porodici, protiv koga je podneta krivična prijava i koga je žena napustila tražeći način da se spasi od njega, može svoje pretnje i ostvariti? Zašto se čekalo da od trenutka prijave do trenutka reagovanja po prijavi prođe skoro mesec dana, kada su postupci u ovim slučajevima hitni? Da li je i na koji način izvršena procena rizika od smrtnog ishoda nasilja i kako se postupalo u odnosu na procenjene rizike? Da li se ovaj slučaj našao pred Grupom za koordinaciju i saradnju, obzirom da su izveštaji dostavljeni nakon 1. juna 2017. godine kada je stupio na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Iako ne znamo odgovore na sva ova pitanja, ostajemo tužne, neme, ljute i obeshrabrene pred činjenicom da su višemesečeni pozivi u pomoć ove žene ostali bez odgovora. Pitamo: kada će zaposleni u insititucijama početi da snose odgovornost za (ne)činjenje?

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] 30.06.2017. Informer, Zaklao bivšu ženu pred njenim bratom.
[2] 30.06.2017. Večernje novosti, Iskasapio bivšu suprugu u centru sela.
[3] 30.06.2017. Večernje novosti, Iskasapio bivšu suprugu u centru sela.