Reagujte dok ne bude kasno!

Saopštenje za javnost

Jučerašnji dan obeležilo je stupanje na snagu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Dok se u medijima, društvenim mrežama i javnosti uveliko polemisalo o smislenosti, mogućnosti primene i efikasnosti novog Zakona, sačekala nas je vest o ubistvu još jedne žene.

Z.S. stara 67 godina, do smrti je izbodena nožem u beogradskom naselju Vidikovac, od strane sina M.S. Kako mediji prenose, komšije su svedočile dugogodišnjem nasilju kome je Z.S. bila izložena od strane sina jer su često mogli da čuju njene vriske, a jednom prilikom je i policija reagovala[1]. Iz medija se moglo saznati i da je M.S. bio dugogodišnji zavisnik od psihoaktivnih supstanci, „problematičnog“ ponašanja i od ranije poznat policiji. Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kome svedočimo da institucije nisu prepoznale rizike od ponavljanja i smrtnog ishoda nasilja, ili su iste ignorisale.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici donosi obaveznu procenu rizika u svakom pojedinačnom prijavljenom slučaju nasilja prema ženama i niz drugih preventivnih mera. Imajući to u vidu ženske nevladine organizacije pratiće u kontinuitetu sprovođenje odredbi novog Zakona i reagovati na svako nepostupanje ili pogrešno postupanje. Reagujte dok ne bude kasno!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] 31.05.2017. Večernje novosti, Sin rasporio majku i pobegao, pa supruzi poslao poruku: Ubio sam majku, a sad ću sebe! Dostupno na: LINK.