crvene cipele

Aktivistkinje Mreže Žene protiv nasilja uručile su juče potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović osam hiljada potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ovaj datum je izabran jer čini treći u nizu dana, u 2015. godini, kada je u Srbiji sedam žena ubijeno od strane onih koji su im govorili da ih vole.

Na platou ispred Vlade Republike Srbije postavljeno je 40 pari ženskih cipela u znak sećanja i opomene na činjenicu da u Srbiji svake godine najmanje 40 žena bude ubijeno od strane muškog člana porodice ili partnera. Zbunjeni prolaznici i prolaznice pitali su: „Koliko koštaju cipele?“. Aktivistkinje su pojašnjavale o čemu je reč. Izrazi na licima ljudi su se transformisali iz ozarenog u poraženo. Cipele ovde nisu samo simbol žene koja ju je ubio muškarac, one su slika poraza države i institucija sistema, zajednice, nas kao pojedinki i pojedinaca da pružimo podršku i zaštitu, razumevanje i verovanje u ono što nam žene govore. Jer to jeste suština odgovora na muško nasilje prema ženama. Verovanje u iskaz žene i njeno iskustvo preživljenog nasilja.

Zato je ova akcija usmerena na odgovornost. A onaj koji ima najviše moći (država) ima i najveću odgovornost. Zato je od države traženo da: proglasi Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, svakog narednog 18. maja izvesti javnost o femicidu u Srbiji i akcijama koje je sprovela da se broj femicida smanji. Umesto medija koji u najvećem broju slučajeva senzacionalistički izveštavaju o femicidu i nanose novu štetu žrtvama i preživelima, umesto aktivistkinja koje najčešće sa minimalnim resursima i maksimalnom posvećenošću čitaju te i takve novinske članke preplavljene besom usled bespomoćnosti da ovaj kapitalistički trend privlačenja čitateljki i čitalaca kroz „krvave naslove“ zaustave (u isto vreme svesne da kada tih članaka ne bi bilo femicid ne bi bio vidljiv ni na koji način jer javna državna statistika u ovoj oblasti ne postoji), krajnje je vreme da država počne odgovorno da prikuplja podatke od sopstvenih institucija, na isti način izveštava javnost i preduzima konkretne preventivne akcije.

Davne 1991. godine u Srbiji, osnovan je prvi ženski, na feminističkim principima zasnovan SOS telefon za podršku ženama koje su preživele muško nasilje, a potom još 25 ovakvih usluga u 18 gradova i opština u Srbiji. U vreme osnivanja prvog SOS telefona, žene bi pozivale policiju u pomoć a policajac bi odgovarao da je to privatni problem žene, da je to o čemu ona priča problem koji treba da reši porodica a ne država. Zahvaljujući SOS telefonima ženskih organizacija koje prime preko 10 000 poziva od oko 5 000 žena godišnje, policijac danas ne može da izgovori da ovo nije njegov profesionalni problem, ali svaki profesionalac i profesionalka u sistemu zaštite i dalje mogu da ovu prijavu ne zabeleže, površno zabeleže i prenesu, minimiziraju i na taj način prikriju muško nasilje prema ženama, a da zbog toga ne odgovaraju pred zakonom. Vraćamo se na pitanje odgovornosti i vraćaćemo se svakog 18. maja pred institucije sistema donoseći crvene cipele pred njihova vrata sve dok svaka žena na svetu ne bude živela slobodno. To je obećanje dato ženama davne 1991. godine kada su feministkinje na ovim prostorima imenovale muško nasilje prema ženama zločinom i odgovornost u odnosu na poverenje koje su žene dale deleći svoje iskustvo preživeljenog nasilja sa feministkinjama.

pdf_buttonSAOPŠTENJE ZA MEDIJE KOORDINACIONOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST I AUTONOMNOG ŽENSKOG CENTRA Zajednička inicijativa: 18. maj dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Foto galerija
Fotografkinja: Marija Janković

 
  • urucenje_peticije_01
  • urucenje_peticije_02
  • urucenje_peticije_03
  • urucenje_peticije_04
  • urucenje_peticije_05
  • urucenje_peticije_06

Tekst objavljen na Pescanik.net