VODITE SE ZAKONIMA, A NE PREDRASUDAMA!

Saopštenje za javnost

Ovog vikenda u Srbiji je još jedna žena ubijena od strane supruga nakon što je, pokušavajući da nađe spas, otišla od njega i zatražila razvod.

Ubistvo žene M.A. (42 god) od strane supruga R.A. (55 god) u medijima je predstavljeno kao rezultat „svađe“ zbog ljubomore, još jedne u nizu „svađa“ među supružnicima koja je rezultirala smrtnim ishodom. Postalo je već uobičajeno da se u medijima ozbiljno muško nasilje prema ženama predstavlja kao „svađa“, čime se pokazuje nerazumevanje uzroka i prirode nasilja, a ono se prikazuje kao bezazlena svakodnevna stvar.

Mediji nisu jedini koji su marginalizovali i relativizovali dugogodišnje nasilje kome je ova žena bila izložena. To isto su prethodno uradile institucije onog trenutka kad im se obratila, tražeći pomoć i zaštitu. Iz izjava komšiluka i članova porodice iznetih u novinskim člancima mogli smo saznati da je nasilje prema M.A. trajalo godinama, da je stalno bila izložena pretnjama smrću i da je već prijavljivala supruga za nasilje. Iako institucije često savetuju žene da napuste nasilnika ili da se razvedu, što je ova žena i učinila, to nije doprinelo tome da bude zaštićena.

Pretpostavljamo da su zanemarivanje svakodnevnog nasilja i njegovo razumevanje kao bezazlene svađe, izostanak ili neadekvatna procena bezbednosnih rizika, kao i nepoznavanje činjenice da period  napuštanja/razdvajanja od nasilnika predstavlja visoko rizičan period za smrtni ishod nasilja po život žene, doveli do toga da institucije nisu s dužnom pažnjom procenile opasnost i zaštitile život ove žene.

Kada će zaposleni u institucijama početi da primenjuju liste za procenu bezbednosnih rizka? Ko će snositi odgovornost za to što su pozivi ove žene upomoć ostali bez odgovora? Dokle će se žmureti na nasilje i ono predstavljati kao„svađa“?

VODITE SE ZAKONIMA, A NE PREDRASUDAMA!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović