Rijaliti TV emisija Parovi i online emitovanje ove emisije moraju biti zabranjeni, a TV Happy oduzeta nacionalna frekvencija!

Saopštenje za medije Mreže Žene protiv nasilja

Na portalu nacionalne TV Happy danas je objavljen izveštaj[1] o dešavanjima koja su obeležila sinoćni rijaliti program „Parovi“, u kome se prikriva moguće izvršenje krivičnog dela: silovanje. Naime, ova TV stanica je pokušaj silovanja jedne od učesnica okarakterisala kao „strasan odnos“, dok se iz priloženog videa koji je u međuvremenu uklonjen sa YouTube kanala ove emisije jasno vidi da se radi o pokušaju silovanja. TV Happy ide korak dalje u svom izveštaju navodeći da je učesnik između ostalog „pocepao majicu učesnici“, stavljajući nasilje u kontekst „strasnog odnosa“. Iz video materijala jasno se vidi da učesnik sve vreme fokusirano fizički nasrće na učesnicu, da je ona u tom odnosu pod fizičkom prisilom, da se otima, da pokušava da pobegne od silovatelja, da učesnik u jednom trenutku cepa njenu bluzu, da na njenom licu ni u jednom trenutku nema izraza zadovoljstva. Tokom pokušaja silovanja učesnici niko ne pruža podršku, niti druge učesnice i učesnici, niti odgovorni za nastanak ove emisije.

Za ženske organizacije ispred kojih se obraćamo nema sumnje da je u pitanju pokušaj silovanja, međutim država funkcioniše na način da je sud nadležan da ustanovi da li je do silovanja došlo. Tim povodom uputile smo tužbu Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Dalje, uputićemo pritužbu i Regulatornom telu za elektronske medije, treću po redu povodom nasilja prema ženama u emisiji Parovi na TV Happy, ne zato što očekujemo da će makar ovaj put reagovati, nego da bismo dokumentovale u kojoj meri ovo telo niti država u celini nemaju nikakav uticaj na elektronske medije kada je muško nasilje prema ženama u pitanju.


[1] https://www.happytv.tv/zabava/rijaliti-parovi/28817/mlade-je-slade-smilja-se-dohvatila-sa-ovim-ucesnikom-u-bazenu-pa-akciju-nastavili-i-pored-foto