Sprečavanje nasilja prema ženama – uvođenje sigurnosti u domove

simpozijum bech 1

Povodom 25. novembra – Međunarodnog dana posvećenog suprotstavljanju nasilju prema ženama i prvog dana kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, u Beču je organizovan simpozijum posvećen prevenciji ubistava žena samo zato što su žene.

Ambasador Paul Bekkers, direktor kancelarije Generalnog sekretara OSCE tom prilikom je rekao da živimo u društvu ukorenjenih nejednakosti između muškaraca i žena i da to ima za posledicu da je 43 600 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice širom sveta u 2012. godini. To je skoro četiri puta više od broja žrtava (11 133) terorističkih napada u toj godini, rekao je Paul Bekkers.

Aldo Lale-Demoz, zamenik direktora, UN Kancelarije za pitanje droge i kriminala istakao je neophodnost da se ubistva žena u svetu prate, dokumentuju i obelodane. Na njegovu izjavu se nadovezala Dubravka Šimonović, UN Specijalna izvestiteljka za nasilje prema ženama pozivajući države da formiraju tela (Femicide Watch) koja će pratiti i analizirati slučajeve femicida na nivou zemlje. Potrebno je da države prikupljaju, analiziraju podatke i izveštavaju o femicidu na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, odnosno da zasnivaju sopstvene politike za prevenciju i zaustavljanje nasilja nad ženama na prikupljenim i analiziranim podacima, rekla je Šimonović.

Tamar Dekanosidze iz asocijacije mladih advokatkinja iz Gruzije istakla je važnost sprovođenja istrage, krivičnog gonjenja i kažnjavanja počinitelja femicida i nasilja prema ženama. Tamara je podsetila države da treda da imenuju koren muškog nasilja prema ženama kada o njemu govore. Predstavnici država treba da skrenu pažnju na disbalans moći između žena i muškaraca u svetu kad govore o muškom nasilju prema ženama, rekla je Dekanosidze.

simpozijum bech 2Borjana Peruničić, iz kancelarije Ombudsmana Republike Srbije istakla je dobru saradnju Ombudsmana i Autonomnog ženskog centra u oblasti monitoringa femicida u Srbiji. Na osnovu pritužbi koje podnose ženske organizacije u slučajevima kada je nasilje bilo prijavljivano institucijama a žena potom ubijena, Ombudsman vrši kontrolu rada institucija, evidentira propuste i izdaje preporuke koje institucije treba da primene kako se greške ne bi ponovile i potom izveste Ombudsmana o preduzetim radnjama.

Ani Jilozyan, aktivistkinja Koalicije za zaustavljanje nasilja prema ženama, iz Jermenije rekla je da je u ovoj zemlji u periodu 2010-2015. godine ubijeno najmanje 30 žena od strane aktuelnog ili bivšeg partnera. Od 2010. godine, najveći broj počinitelja femicida još uvek nije optužen ili kažnjen zatvorom. Prosečna kazna u slučajevima femicida u Jermeniji je 9 godina zatvora, rekla je Ani.

Jedan od zaključaka konferencije jeste da podrška međunarodnih organizacija i dalje treba da bude usmerena ka ženskim grupama koje su prve prepoznale muško nasilje prema ženama i stavile ga u fokus sopstvenog delovanja, nametnule ovo pitanje vladama i doprinele da žene u svetu ostvare neke od osnovnih ljudskih prava.

Simpozijum je organizovala Sekcija za rodna pitanja OSCE-a u saradnji sa UN Kancelarijom za pitanje droge i kriminala (UNODC), UN Akademskim savetom (ACUNS), Kancelarijom UN Specijalne izvestiteljke za praćenje nasilja prema ženama, njegovih uzroka i posledica i Mrežom Žene protiv nasilja Evropa (WAVE).