Saopštenje za javnost

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!
Saopštenje za javnost

07.06.2016. – U Srbiji su tokom proteklog vikenda od strane partnera/člana porodice ubijene još dve žene, jedna u okolini Prijepolja i druga u mestu Sirča kod Kraljeva. U drugom slučaju nema informacija o tome da li se žena ranije obraćala nadležnim institucijama za zaštitu od nasilja, dok je u prvom ženin poziv u pomoć ostao bez adekvatnog odgovora nadležnih institucija. Danima pre nego što ju je ubio, bivši policajac V.J. je najavljivao i pretio supruzi Z.J, a strahujući za svoj život ona se pre mesec dana obratila policiji koja mu je tom prilikom oduzela pištoj, pišu mediji. Nažalost, i pored toga, on je svoju nameru sproveo u delo.

Ovaj slučaj pokazuje da procena i upravljanje bezbednosnim rizicima od strane predstavnika/-ca nadležnih institucija nisu bili dovoljni i da žene u Srbiji nisu adekvatno zaštićene. Iako je nasilniku oduzet pištolj, nije identifikovano da li raspolaže drugim oružjem (u ovom slučaju lovačkom puškom) a žena nije smeštena u sigurnu kuću ili drugi bezbedan prostor do preduzimanja daljih mera. Procena i upravljanje bezbednosnim rizicima obuhvataju ispitivanje svih okolnosti i preduzimanje različitih mera predostrožnosti i zaštite bezbednosti, te uključivanje drugih institucija kako bi se nasilje zaustavilo i sprečilo ubistvo.

Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja u kontinuitetu od 2012. godine traže da lista pitanja kojom se utvrđuje stepen rizka od nasilja po život žene (nizak, srednji, visok) bude popunjavana u svakoj službi. Osim toga, uvođenje obavezne procene i upravljanje bezbednosnim rizicima od strane tužilaca i predstavnika/-ca drugih relevantnih institucija predviđa i Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici[1], čija je i Srbija potpisnica. U Srbiji je od početka godine od strane partnera ili člana porodice ubijeno 11 žena. Imajući to u vidu zahtevamo da, pored deklarativne, Srbija preuzme i stvarnu odgovornost za zaštitu žena, i spreči da i druge žene budu ubijene. Reagujmo dok ne bude kasno!

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović


[1] Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasiljia u porodici.pdf