Podrška štrajkačicama „Trikotaže Raška“

Upućeno:
Opštini Novi Pazar
Centru za socijalni rad Novi Pazar
Preduzeću „Star“ koje je kupilo „Trikotažu Raška“
Medijima

Apel nadležnim državnim organima da preduzmu sve što je potrebno kako bi pružili podršku štrajkačicama „Trikotaže Raška“


29 ženskih organizacija sa teritorije čitave Srbije, članica Mreže Žene protiv nasilja pozivaju nadležne državne institucije na hitnu reakciju!

U Novom Pazaru i dalje traje štrajk glađu radnica „Trikotaže Raška“. Štrajkačice, njih 13, tvrde da je neko neosnovano prisvojio njihov novac od socijalnog programa što je oko 5.000 evra po radniku. Žene su u veoma teškom stanju, a zbog zdravstvenih teškoća tri radnice su posle deset dana morale da prekinu štrajk. Preostalih deset radnica i dalje je u štrajku i poručuju da neće odustati sve dok njihov problem ne bude rešen.

Žene jesu ohrabrene pozivom Ministra za socijalna pitanja Rasima Ljaića, ali obećanje nije dovoljno. Podsećamo da su žene najmanje vidljive žrtve tranzicije i da najčešće nisu u mogućnosti da fokusiraju pažnju javnosti na svoje probleme time što će blokirati međunarodne puteve, pruge ili centre velikih gradova. Zbog toga pozivamo nadležne državne organe da najhitnije nađu načina da udovolje legitimnim zahtevima radnica, a onda da ispitaju kuda je otišao njihov novac i ko je za to odgovoran.

U ime Mreže 29 ženskih organizacija - Žene protiv nasilja
Članice borda:
Jovanka Brkić NVO Žene u akciji Velika Plana
Danica Jovanović – SOS telefon na Romskom i jezicima manjina Novi Bečej
Olivera Ilkić  - “…IZ KRUGA” organizacija za zaštitu prava i podršku žena sa invaliditetom Srbije – Beograd
Zdravka Gigov - Prihvatilište za žene I decu žrtve nasilja u porodici-Niš
Biljana Rakić  - „SOS telefon namenjen ženama žrtvama nasilja“ Novi Sad
Fikreta Omerović  - „Damad“ Novi Pazar
Saša Pokrajac – Autonomni ženski centar Beograd
Aleksandra Nestorov – Autonomni ženski centar Beograd

U Beogradu, 18.12.2009