Pismo podrške Brankici Stanković

29 ženskih organizacija sa teritorije čitave Srbije, članica Mreže Žene protiv nasilja najstrože osuđuju pretnje smrću, pozive na ubistvo i linč Brankice Stanković, novinarke televizije B92.

Ako umesto nagrade za hrabrost i istrajnost u razotkrivanju istine o pripadnicima pojedinih navijačkih ( kriminalnih grupa ) s čijim delima država nije htela da se suoči i da ih adekvatno osudi, jedna žena dobije pretnje smrću, onda institucije države moraju ozbiljno da se zamisle nad vrednostima koje promovišu u društvu svojim ne činjenjem ili ne postupanjem u skladu sa zakonom.

Podsećamo, institucije države treba da rade na zaštiti ljudskih prava! Na to ih obavezuje bezbroj međunarodnih dokumenata ali i Ustav i Zakoni ove zemlje.

Samo u proteklih par meseci bili smo svedoci/kinje nemoći države da sankcioniše nasilje prema pripadnicima/cama drugačije seksualne orijentacije, strancima/kinjama, sada i novinarki televizije b92, što samo dokazuje da moć nasilnika raste i da su ohrabreni da napadaju ne samo pripadnike/ce marginalizovanih grupa već i osobe čije pozicije pretpostavljaju više moći.

U ime Mreže 29 ženskih organizacija - Žene protiv nasilja
Članice borda:
Jovanka Brkić NVO Žene u akciji Velika Plana
Danica Jovanović – SOS telefon na Romskom i jezicima manjina Novi Bečej
Olivera Ilkić  - “…IZ KRUGA” organizacija za zaštitu prava i podršku žena sa invaliditetom Srbije – Beograd
Zdravka Gigov - Prihvatilište za žene I decu žrtve nasilja u porodici-Niš
Biljana Rakić  - „SOS telefon namenjen ženama žrtvama nasilja“ Novi Sad
Fikreta Omerović  - „Damad“ Novi Pazar
Saša Pokrajac – Autonomni ženski centar Beograd
Aleksandra Nestorov – Autonomni ženski centar Beograd

U Beogradu, 18.12.2009