Iv Ensler
Klikni na sliku za uvećanje

Aktivistkinje Mreže Žene protiv nasilja susrele su se u Beogradu sa Eve Ensler, američkom dramskom spisateljicom, performerkom, feministkinjom i aktivistkinjom, poznatom po dramskom tekstu Vaginini monolozi i Radom Borić iz Zagreba, feminističkom lingvistkinjom i aktivistkinjom koja predaje u Centru za ženske studije u Zagrebu, čija je suosnivačica i izvršna direktorica. Razgovor je moderirala Lepa Mlađenović, feministkinja, aktivistkinja, konsultantkinja za rad sa ženama koje su preživele muško nasilje i jedna od osnivačica Mreže Žene protiv nasilja.

Eve je prenela potresne priče žena silovanih u Kongu, govorila o Gradu radosti u Bukavu, (Demokratska Republika Kongo) koji pruža podršku ženama koje su preživele seksualno nasilje, pomaže im da iscele traume i osnažuje ih kroz grupnu terapiju; pripovedanje; plesni teatar; samoodbranu; upoznavanje tela i seksualnosti, ekologiju i hortikulturu i ekonomsko osnaživanje. Grad radosti je osmišljen da obezbedi ženama prostor za emotivno osnaživanje i pomogne im da ponovo izgrade svoje živote, transformišu svoj bol u snagu i postanu punopravne članice zajednice ponovo.

Rada Borić i Lepa Mlađenović su govorile o svom poznanstvu sa Eve Ensler i lepoti ženskog prijateljstva i iskustvima iz perioda rada sa ženama koje su preživele različite oblike nasilja tokom rata na teritoriji bivših jugoslovenskih republika.