logo zpnDuboka tuga i razarajuća bol, to su emocije koje izaziva vest o svirepom zločinu, ubistvu dvogodišnje devojčice u Zaječaru, koje je počinio njen očuh.

Osećamo tugu i bol, ali ne i nevericu, jer mi znamo i pamtimo: tek što su prošla četiri meseca od kako je otac ubio dvogodišnju ćerkicu u Vršcu, ispred institucije koja je trebalo da je zaštiti - ubijena je još jedna devojčica. Jedva da su život okusile...

Mi to znamo i pamtimo, a naša država?

Za četiri meseca u porodičnom nasilju su ubijene dve dvogodišnje devojčice! Hoće li to nadležene uznemiriti, probuditi? Teško da će.

Dan pre zločina u Zaječaru, ubijena je žena u Bečeju. Sedamnaestogodišnji silnik okrutno je lišio života šezdesetpetogodišnju ženu u njenoj kući.

Za 24 časa ubijene su dve ženske osobe. Hoće li to nadležne uznemiriti, probuditi?

Od početka godine, prema evidenciji ženskih organizacija – jer naša država ne vodi evidenciju o femicidu - ubijeno je 8 žena. Za 8 nedelja u 2023. godini ubijeno je 8 žena! Jedna nedeljno...

Hoće li to, možda, nadležne uznemiriti, probuditi? Teško.

Zato ćemo morati da ih nateramo. Kao što su za svako pravo žene morale da se izbore, tako ćemo morati i državu Srbiju da nateramo da se bavi femicidom kao najozbiljnijim bezbednosnim problemom u državi!

U predhodnim saopštenjima navodili smo šta smatramo neophodnim koracima u organizovanom i ozbiljnom pristupu suzbijanju femicida.

Ali da bismo do toga stigle, po svemu sudeći, moramo prvo na ulicu!

Zato podržavamo protestnu šetnju ispred zgrade Vlade Srbije koju u subotu organizuju Ženska Solidarnost i FemPlatz i pozivamo da se priključe svi koji su u mogućnosti. Subota, 25. februar 13 časova.

STOP FEMICIDU, NIJEDNA VIŠE!

Beograd, 24. februar 2023.
Koordinacioni odbor Mreže žene protiv nasilja