zenski mars nis 01

Šezdeset aktivistkinja, građanki i građana učestvovalo je u Ženskom maršu, koji je održan u Nišu povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena. 

Sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja: NADA, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince; Centar za devojke, je danas koračalo niškim ulicama.

Zahtevamo da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo; Stop nasilju nad devojkama/ženama; Silovanje je zločin bez povoda; nikad nije kriva! Odgovornost je na nasilniku; Romkinje za društvo bez rodno zasnovanog nasilja; Jedna milijarda ustaje za slobodu; Solidarno sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine; Zahtevamo da abortus ostane legalan. Legalan abortus mora da bude pravo žene; Imaš pravo na život bez diskriminacije; Zahtevamo da ženski rad bude plaćen. Za ekonomski nezavisnu/e ženu/e; Ženska ljudska prava; Verujemo ti; Slušamo te; Poštujemo tvoje odluke; Seksualno nasilje nas devojčicama i ženama ne može ostati nekažnjeno; Jedino je važno da ti budeš dobro, jer nisi sama; Više feministkinja na mestima odlučivanja da bi se čulo žensko pravo glasa; Stop ubistvu žena, jer žena vas je rodila, su poruke upućene sa transparenata koje su nosile/i učesnice/i.

zenski mars nis 06

Osam učesnica je nosilo imena devojčica, devojaka i žena ubijenih od početka godine.

zenski mars nis 03

Preko 3000 ljudi videlo je marš, zastalo, slikalo i snimalo.

Marš je započeo plesom uz pesmu "Break the Chain", koji su izvele aktivistkinje Centra za devojke i članice Plesnog kluba Primavera, a kasnije su učesnice i učesnici krenuli/e u šetnju centralnim ulicama Niša. Tatjana Nikolić iz Centra za devojke i Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit dale su izjave za medije.

zenski mars nis 07

Marš su podržale OAK i Trag fondacija i Global Fund for Women.

Fotografisali: Marija V. i Boban R.
Galeriju fotografija možete pogledati OVDE.