logo zpnMreža žene protiv nasilja, koalicija koju čini trideset ženskih nevladinih organizacija iz Srbije, se slaže sa saopštenjem[i] Autonomnog ženskog centra da je objavljivanje intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer pre svega šamar ženama koje su preživele silovanje.

Pravdanje redakcije Informera da se tu radi o profesionalnim razlozima u ovom slučaju ne stoji, a to znamo najbolje mi u ženskim organizacijama koje pružamo podršku ženama koje su preživele nasilje. Osnažitii ženu da prijavi silovanje predstavlja veliki izazov jer znamo sa čime se žena suočava u postupku dokazivanja silovanja, a posebno kada se za slučaj silovanja optuži neka poznata ličnost. Tortura kojom su žene žrtve silovanja izložene u javnom prostoru ih posebno obeshrabruje da nastave sa postupkom.

Davanje prostora u javnom glasilu da se čuje glas silovatelja i da pri tome izrekne nove pretnje potencijalnim žrtvama doprinosi osećaju nebezbednosti svim ženama. Mislimo da je to dovoljan razlog da se oglasi poverenik za zaštitu građana, ali i poverenica za rodnu ravnopravnost.

Koordinacioni odbor Mreže žene proziv nasilja


[i] Saopštenje za javnost povodom objavljivanja intervjua sa višestrukim osuđivanim silovateljem sajt Autonomnog ženskog centra, 29. Septembar 2022