logo zpnU senci masovnih ubistava u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu ubijene su još tri žene, za samo sedam dana. Od 3. do 10. maja života su lišene žene u Staroj Pazovi, Ćićevcu i Novom sadu, od njih su dve ubijene vatrenim oružjem, a jedna prebijena do smrti.

logo zpnMesec mart se završava onako kako je i počeo, ubistvom žene. Tridesetpetogodišnju A.K. iz Jagodine na smrt je pretukao njen partner. Tako je A.K. postala deseta ubijena žena od početka godine, a još petoro maloletne dece je ostalo bez majke.

zenski mars nis sŠezdeset aktivistkinja, građanki i građana učestvovalo je u Ženskom maršu, koji je održan u Nišu povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena. Sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja: NADA, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince; Centar za devojke, je danas koračalo niškim ulicama.

logo zpnDuboka tuga i razarajuća bol, to su emocije koje izaziva vest o svirepom zločinu, ubistvu dvogodišnje devojčice u Zaječaru, koje je počinio njen očuh. Osećamo tugu i bol, ali ne i nevericu, jer mi znamo i pamtimo: tek što su prošla četiri meseca od kako je otac ubio dvogodišnju ćerkicu u Vršcu, ispred institucije koja je trebalo da je zaštiti - ubijena je još jedna devojčica. Jedva da su život okusile...

zene donose pravdu sPre 20 godina izmenama Krivičnog zakonika porodično nasilje je postalo krivično delo. Ovo je istorijski datum viševekovne ženske borbe koju danas nastavljamo, i prekretnica u razumevanju porodičnog nasilja u društvu.

logo zpnJavnost je potresla vest o ubistvu dvogodišnje devojčice, na brutalan način nastradale od ruke sopstvenog oca. Centar za socijalni rad u Vršcu je naredio viđanje oca sa detetom i to bez prisustva supervizora, uprkos nedvosmislenim indicijama da je ubica bio nasilan, surov i morbidan o čemu svedoči njegov čin, ali i poruke koje je slao majci devojčice.

logo zpnMreža žene protiv nasilja, koalicija koju čini trideset ženskih nevladinih organizacija iz Srbije, se slaže sa saopštenjem Autonomnog ženskog centra da je objavljivanje intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer pre svega šamar ženama koje su preživele silovanje.

logo zpnU već prisutnoj atmosferi straha, linča i nasilja koja poslednjih nedelja obeležava našu stvarnost i celo društvo, s tugom i ogorčenošću primamo vest da su ove nedelje ubijene još dve žene, u Zemunu i Subotici. Broj se sada popeo na 23 žene koje su ove godine ubijene od strane sadašnjih ili bivših partnera.

seksualno nasilje nad studentimaIzašla je nova knjiga u izdanju Viktimološkog društva Srbije pod nazivom Seksualno nasilje nad studentima na fakultetima u Srbiji, autorki prof. dr Vesne Nikolić-Ristanović i prof. dr Sanje Ćopić.

logo zpnSa jasnim i nedvosmislenim fokusom na položaj žena i poboljšanje tog položaja u društvu, javljamo se sa osudom poslednjeg slučaja u kome je našim saborkinjama iz Leskovca uzurpiran status i mesto koje im u njihovom gradu pripada. Mi kao ženske organizacije ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici I da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici.