logo zpnU već prisutnoj atmosferi straha, linča i nasilja koja poslednjih nedelja obeležava našu stvarnost i celo društvo, s tugom i ogorčenošću primamo vest da su ove nedelje ubijene još dve žene, u Zemunu i Subotici. Broj se sada popeo na 23 žene koje su ove godine ubijene od strane sadašnjih ili bivših partnera.

seksualno nasilje nad studentimaIzašla je nova knjiga u izdanju Viktimološkog društva Srbije pod nazivom Seksualno nasilje nad studentima na fakultetima u Srbiji, autorki prof. dr Vesne Nikolić-Ristanović i prof. dr Sanje Ćopić.

logo zpnSa jasnim i nedvosmislenim fokusom na položaj žena i poboljšanje tog položaja u društvu, javljamo se sa osudom poslednjeg slučaja u kome je našim saborkinjama iz Leskovca uzurpiran status i mesto koje im u njihovom gradu pripada. Mi kao ženske organizacije ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici I da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici.

16 maj sosMreža Žene protiv nasilja će u ponedeljak, 16. maja u 11.30 h u Medija centru u Beogradu, održati konferenciju za štampu povodom obeležavanja 16. maja, Dana obeležavanja postojanja SOS telefona. U Srbiji danas oko 20 organizacija ima iskustvo pružanja usluge SOS telefona a gotovo polovina je licencirana za ovaj vid podrške ženama.

logo zpnZa potrebe mapiranja kapaciteta Mreže Žene protiv nasilja (MŽPN), prikupljeni su i obrađeni podaci za ukupno 30 organizacija, članica MŽPN.

solidarne i pobunjene sOsmi mart je dan kada ustajemo zajedno i pridružujemo se naporima i pobedama hrabrih žena koje već 111 godina te borbe vode na ovim prostorima. Ipak, borba za ženska prava nije završena, i ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u nepravdi, siromaštvu i nasilju. Zato pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na protestnom maršu za ženska prava u utorak, 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

femicid saopstenje 18 maj 2021 sU okviru kampanje „Da li znaš šta je femicid“ koja je motivisana i organizovana s ciljem obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, u periodu od 5. do 25. maja, Mreža Žene protiv nasilja je danas održala Okrugli sto: Femicid u Srbiji.  Mreža Žene protiv nasilja zahteva od nadležnih institucija da ojačaju koordinaciju relevantnih službi u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, da unaprede praksu i da efikasnije sarađuju sa organizacijama civilnog društva.

femicid okrugli sto najava sPozivamo vas na okrugli sto FEMICID U SRBIJI u utorak 18. maja, uživo od 11 časova, u okviru kampanje „Da li znaš šta je femicid?“ u znak obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja. Ove godine Mreža Žena protiv nasilja po prvi put organizuje kampanju na društvenim mrežama u cilju upoznavanja šire javnosti o fenomenu ubistva žena zato što su žene.

logo zpnMreža Žene protiv nasilja izražava duboku zabrinutost povodom navoda koji su se pojavili u više medija o umešanosti Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i narodnog poslanika, i drugih visokih funkcionera u slučaj podvođenja devojčica i žena na više lokacija u Jagodini.

Mreža žene protiv nasilja u Srbiji pruža punu podršku Danijeli Štajfeld. Potrebna je hrabrost izaći u javost i reći da si bila žrtva seksualnog nasilja. Tu nema mesta pitanjima i komentarima "ŠTA JE ČEKALA, ŠTO NIJE RANIJE REKLA". Puno poštovanje i podrška Danijeli i svim devojkama od MŽPN i još jedanput vam kažemo da smo tu zbog vas i da uvek možete da nam se obratite za podršku, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.