Поштовани/а,

Поводом најаве кампање „16 дана активизма против насиља према женама“ позивамо вас да узмете учешће у конференцији за штампу која ће бити одржана 24.11.2014. године у 12:00 часова у београдском Медија центру (Теразије 3, Велика сала, Први спрат).

О значају специјализоване услуге СОС телефона за жене које су преживеле мушко насиље говориће:

Нада Ђуричковић - Ромски центар за жене и децу Даје,
Јасмина Николић – Виктимолошко друштво Србије,
Лепојка Чаревић Митановска - ...Из круга Београд - oрганизација за заштиту права и подршку женама са инвалидитетом,
Ивана Радовић – АСТРА,
Косана Бекер – Канцеларија Поверенице за заштиту равноправности,
Јасмина Ивановић – Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда,
Лејла Руждић Трифуновић – Канцеларија за пружање правне помоћи, Градска општина Звездара,
Весна Јарић – заједнички УН пројекат “Интегрисани одговор на насиље према женама”
Александра Несторов – Мрежа Жене против насиља

Специјализована услуга СОС телефона за жене које су преживеле мушко насиље у Србији постоји 20 година. Ову услугу пружа 27 женских невладиних организација у 18 градова и општина у Србији, а годишње, телефони ових организација, зазвоне више од 10 000 пута. Aктивисткиње специјализованих женских невладиних организација две деценије у Србији мењају политике и праксе у овој области, прате рад институција, указују на распрострањеност и карактеристике овог феномена кроз кампање и истраживања. Ипак, и поред свих напора које женске невладине организације улажу,  мало је локалних самоуправа у Србији као и националних институција које су у протеклих 20 година, спорадично, подржавале рад специјализованих СОС телефона.

Иако ће се држава и ове године укључити у кампању 16 дана активизма и позвати на супростављање мушком насиљу према женама, специјализована услуга за подршку женама и даље ће остати брига женских невладиних организација. СОС телефони остаће једино место подршке за велики број жена: оне које желе да буду анонимне, које не желе да покрену поступак пред институцијама, жене које нису добиле адекватну подршку у институцијама система, Ромкиње, жене са инвалидитетом, жене које су преживеле трговину људима, и припаднице других, вишеструко дискриминисаних група. Тим поводом, захтевамо од јединица локалне самоуправе да покажу бригу за све жене које живе у насиљу и укључе СОС телефон за жене које су преживеле мушко насиље у одлуке и буџете јединица локалне самоуправе.

pdf buttonIzveštaj sa konferencije 16 dana aktivizma protiv nasilja prema zenama 2014.