Performansom „Umorne“ koji je režirala Dijana Milošević u saradnji sa Deborom Hant, a u izvođenju umetničko-aktivističke grupe „ACT Women“, u Vranju je 26.11.2011. nastavljena kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u Srbiji.

Performans govori o psihološkom nasilju nad ženama i prati transgeneracijski prenos obaveza sa žene na ženu i očekivanja koje stvaraju umor. Glumice su: Ana Imširović-Đorđević, Vesna Bujošević, Zorica Nikolić i Slađana Rackov.

Performans je izveden i u Beogradu, Leskovcu, Nišu, Vršcu i Kikindi, a do završetka kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” biće izveden i u drugim gradovima Srbije.

Ovogodišnjom kampanjom zahteva se uvođenje krivičnog dela Proganjanje u Krivični zakonik RS. U Srbiji je sve veći broj slučаjevа progаnjаnjа, od kojih su se neki nа žаlost zаvršili i sа smrtnim ishodom po osobu kojа je prаćenа. Žrtve progаnjаnjа ne uživаju nikаkvu zаštitu i prepuštene su nа milost i nemilost učinilаcа koji ne trpe nikаkvu krivičnu sаnkciju.

Organizatori/ke kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” su Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija Ženski fond, Umetničko aktivistička grupa ACT Women i Mreža Žene protiv nasilja.

1_vr-2011_th 2_vr-2011_th 3_vr-2011_th 4_vr-2011_th

 

16 dana aktivizma

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Opširnije...